Nadýchaný mazanec bez múky

Nech už bola zima akákoľvek, jar už je cítiť vo vzduchu! Príroda začína hrať rôznymi farbami a veľké sviatky jari sú už za rohom. K Veľkej noci samozrejme patria kraslice, šibačka, rozkvitnuté vetvičky a sladké dobroty. Poďte vyskúšať a ochutnať tradičný mazanec v odľahčenom variante bez múky, ale plný mandlí a bielkovín, takže si namiesto pocitu plnosti vychutnáte poriadnu dávku kvalitnej energie. A možno si bezlepkový mazanec obľúbite viac než klasiku. Čo na to budete potrebovať?

Ingrediencie:

  • 250 g plnotučného tvarohu vo vaničke
  • 2 vajíčka (žĺtky + sneh z bielkov)
  • 125 g masla alebo ghee
  • 170 g mandľovej múky
  • 70 g kokosovej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletého psyllia
  • 1 lyžička kôry z bio citróna (možno použiť sušenú)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • sladidlo podľa chuti (napr. stévia, erythritol)
  • štipka soli
  • mandle a hrozienka
  • vajíčko na potretie
  • plátky mandlí na ozdobenie

Postup:

V mise vyšľaháme žĺtky s maslom a pridáme tvaroh spolu s obľúbeným sladidlom podľa chuti. V druhej mise zmiešame všetky sypké ingrediencie a asi polovicu postupne primiešajte k tvarohovej časti cesta. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne zapracujte do cesta. Nakoniec pridajte zvyšok sypkej časti. Cesto nechajte 10 minút odležať, aby mohlo psyllium pracovať - natiahne vlhkosť a čiastočne v ceste nahradzuje lepok. Do cesta potom zamiešame olúpané mandle a sparené hrozienka (kdo by chcel, môže pridať trochu rumu kvôli správnej vôni). Rukami na doske vytvarujte bochník a vložte na plech vyložený papierom na pečenie alebo opakovane použiteľnou fóliou. Mazanec potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 ° asi 50 minút.

Všetko na veľkonočné pečenie a sviatočné servírovanie sme pre vás pripravili do samostatnej kategórie. Vyberte si misu na cesto, rôznych šikovných pomocníkov, aj nádherné tácky a taniere, na ktorých budete všetky veľkonočné dobroty podávať.

Dobrú chuť!